Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2010 10:05 - За какво е един път, ако той не отвежда към храма?
Автор: vestvi Категория: Други   
Прочетен: 4005 Коментари: 17 Гласове:
29

Последна промяна: 24.03.2010 13:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В предната „писанка” се опитах да разкажа за последните близо 30 тодини. На 2010г. спрях. Имах някаква надежда. Слушайки какафонията от идеи, мерки, препоръки, мнения, казани, неказани и т.н. за излизане от кризата, моята надежда изчезна.  Никой не казва истината. Истината не за настоящето, а истината за бъдещето.

Настоящата криза е подготвяна дълго време и ще продължи дълго време, може би безкрайно дълго. Не съм неудачник, гледайки статистиката съм доста напред в класацията. Но ми е болно , че нашите умни и талантливи деца отлитат от гнездото.

Защо сме на този хал.?

 

Духовната криза, започна от как се помня / може би и преди това/:

- Още в основното училище дъщерята на председателя на ОФ беше отличничка. Не че беше по-умна. Просто имаше само шестици.

- Още в техникума синът на някакъв градски партиен секретар, можеше да ми осигури неща от прогнилия капитализъм – я дънки, я касетофон.

- Още тогава, ако направиш автопроизшествие, не трябваше да лягаш да спиш, а да намериш контакт със КАТ или съдия и да се оправиш. Телефонните измами почиват на това дъбоко загнездено в съзнанието на хората мнение, че с пари се оправят нещата.

- Още тогава...................

 

Постепенно духовната криза премина в икономическа. За какво да работиш, като можеш да откраднеш, измамиш, присвоиш, замениш. Тези които сега управляват са закърмени с тези идеи. И така управляват.

Чисто икономически, България няма шанс скоро да тръгне напред. Самите послания на управляващите са погрешни. Вдигане на данъци, сваляне на данъци. Кой е по-по-най.

Най-грешна е идеята да се остави спасяването на давещите се производство и селското стопанство на самите давещи се. А това е основата на всичко, производсто и селско стопанство. Дори и фолк певиците са функция от тях. Вместо подкрепа, хората захванали се с тази черна работа, постоянно биват дърпани надолу. Върху тях се качват все повече и повече, знайни и незнайни чиновници. Нямало пари! Няма и да има!

Друга грешка. София срещу България. Засега София печели служебно с 3:0. Няма успешен честен бизнес без София, без отчисления към София. Да извиняват софиянци, но я си помислете, какво произвеждате извън строителството и търговията?

Друга основна грешка. Строителството. Строи се навсякъде и всичко. За какво се строи? Просто се строи. За какво ни е магистрала”Тракия”? За да могат някои софиянци да стигат по-удобно да имотите си край морето?  А защо не магистрала Видин-Петрич или Калотина –Капитан Андреево. От тях ще има повече полза.

От мен толкова....

............................................

Филмът „Покаяние” (1984 година) на грузинския режисьор Тенгиз Абуладзе завършва така:

-Кажете, този път води ли към храма?

-Не. Не тази улица води към храма.

-Тогава за какво е нужна тя? За какво е един път, ако той не отвежда към храма?

............................................

И аз питам същото: За какво е един път, ако той не отвежда към храма?



Тагове:   път,   Какво,   отвежда,


Гласувай:
29



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miralyub - Аз винаги съм твърдяла че в Бг е с...
24.03.2010 10:27
Аз винаги съм твърдяла, че в Бг е сбърката политиката към регионите. Такава няма.
Един регион има нужда от едни стимули, друг- от други.
Прост пример, данък "Лукс"- за моя Видин той не работи. Има една шепа хора богати, само една яхта...
Какво ще влезе в хазната от тях???
Виж за Сф- ще има ефект.
Иначе и аз съм на мнение, че нищо добро не ни чака. Просто, който може, трябва спешно да бяга оттук.
цитирай
2. vestvi - Си,
24.03.2010 10:33
Нямам сърце да кажа на който и да е стой тук!
цитирай
3. xfire - От години, а може би винаги пътят към ...
24.03.2010 11:47
От години, а може би винаги пътят към храма в БГ е отвеждал там само определени хора. Зациклили сме в порочния кръг да избираме все такива /защото други просто не могат да стигнат избирателните листи/ и така кастата от властимащите и богати хора се възпроизвежда и поддържа себе си естествено. За младите хора има два пътя - хвърляш се надолу с главата в блатото, наречено частен бизнес, защото работа след завършването ти няма или напускаш страната и отиваш да работиш там, където можеш да живееш от това нормално.
цитирай
4. vestvi - Неизвестно огънче!
24.03.2010 12:19
Съжалявам, че пиша такива работи. Но ми става криво. Колко деца на приятели заминаха...
цитирай
5. xfire - Защо да съжаляваш, истината е та...
24.03.2010 12:56
Защо да съжаляваш, истината е такава, каквато е. Не можеш да криеш главата в пясъка и да се надяваш да те отмине. Напротив, пиши повече за нея...
/пс. само за протокола, не съм "неизвестно огънче", а "кръстосан огън" :)))/
цитирай
6. bachym - Необявена гражданска война от 1997 г
24.03.2010 16:11
13 години са много за 21 век
Но това е положението
Чакам примирието
Някои започнаха да произвеждат
В тях ми е надеждата :)
цитирай
7. razkazvachka - така си е
26.03.2010 10:54
битието определя съзнанието, а съзнанието - пътя към следващото битие или небитие
цитирай
8. nicodima - Порочен кръг се получава -
26.03.2010 12:23
икономическата криза задълбочава духовната.
Най-стойностните хора заминаха и отглеждат деца, които са всичко друго, но не българи... Сега заминават нашите деца, и аз страдам, защото в семейството ми расте поредния французин. Но няма да го спра, защото не искам един ден да го командва някой плиткоумен простак или новоизлюпен "капиталист", както стана с родителите му...
А за храмовете Айн Ранд предупреждава: "Не си поставяй за цел да изравниш със земята всички храмове - ще уплашиш хората. Издигни в култ посредствеността и храмовете сами ще се изравнят със земята"...
цитирай
9. vestvi - nicodima
26.03.2010 12:35
Много е вярно. Колкото хората са по-бедни икономически, са по-бедни и духовно. Това е начин за управление на масите. Но как ще се промени, не знам...
:)
цитирай
10. zaw12929 - ДОВОЛНО ПРОЧЕТОХ ПОСТИНГА
26.03.2010 19:49
ЗАЩОТО МЕ РАЗВЕСЕЛИ С ИДЕИТЕ , КОИТО КАКТО И НА ВСИЧКИ НИ ВОДЯТ ЗА НИКЪДЕ. АКО НЕ ГЛУПАВО, ТО КРАЙНО Е, ДА СЕ ТВЪРДИ, НА КОМУНИСТИ НЕ ВЯРВАМ, ЗАЩОТО ТАКИВА НЯМА. ИМА ВЪЗРАЖДАНЕ НА АНАРХИЯТА, ФАШИЗМА, ОПРОСТАЧВАНЕТО И ДА НЕ НИ ХАРЕСВА, ТРЯБВА ДА ГО ИЗТЪРПИМ...НЯМА СТРАШНО...

ИЗНЕНАДВАЩО Е ЗАКЛюЧЕНИЕТО по горе,

Колкото хората са по-бедни икономически, са по-бедни и духовно ,

НЯМА КАК ДА Е ВЕРНО, НО СЪС СИГУРНОСТ Е НАПРАВЕНО ОТ ДУХОВНО БЕДНИ, НО ПАРИЧНО БОГАТИ ДОКОЛКОТО ДА СЕ ИЗВИСЯТ С НАДМЕННОСТ И ОМРАЗА КЪМ ИЗНЕМОГВАЩИТЕ...
Когато искаш най доброто за себе си, не е лошо, ако не засягаш и подценяаш другите. Много са примерите на хора израсли в бедност, дали велики неща на света. А тук преливате пусто в празно...И нищо не е в състояние да възбуди мисли, решения, идеи за добро на хората, а само едно вайкане, лаене, подобно на кучета нощем на село. Закъснял минувач предизвика първия лай, а после цяло село ечи от лаене. И така е почти всеки втори постинг с изключение на поетите, които поне пишат за обич и красота.

Пътят към храма- всеки носи у себе си. Пътят към Бог на всеки е в главите ни , независимо търсим ли го или не, той е с нас и не ни пречи да правим, каквото сме намислили... много е дълго за обяснение... много дълго промиваха главите ни с атеизъм и ние не знаем, нито как работи мозъкът ни, нито как да искаме помощ от Бог, поради което резултатът е налице.
Щом сме атеисти и не зачитааме Бог, всичко ни е позволено, няма кой уж да ни накаже, а в същност не Бог страда за нас, няма как, а ние пропадаме без бог. И пътят към храма тръгва от смейството, Днес семейстеото е на изчезване... живеят на семейни начала. Защо ни е храма, като не зачитаме ни съсед, ни началник, ни Бог. Една надменност и омраза е храмът днес, а затова ням,а нужда от улизи, а само от микрофони, от медии , от интернет. Пишете и плюйте, да не остане нито един кът от прекрасната ни родина неоплют, нито човек неохулен.
Ние сме уникалната държава "Ни се водят ни се карат"
цитирай
11. vestvi - zaw
26.03.2010 19:58
Видях, че си променил коментара. Ще променя и моя.
Хората са се извисили над животните защото се се организирали в социални групи. А такава група, без водач не може да съществува. Когато водачите сбъркат пътя, съответната група изчезва - примери в историята колкото щеш.
цитирай
12. saradiva - Резонанс
29.03.2010 11:05
"За какво се ражда човек на този свят, ако не го направи по-добър" - "Небесно царство"
/цитат по памет/
цитирай
13. vestvi - saradiva - Резонанс
29.03.2010 12:48
Раждането на един човек е шанс едно на милиони. Дано се вреждат по-добрите:)))
цитирай
14. saradiva - RE
29.03.2010 14:12
Прав си... Дано!
цитирай
15. kass - vestvi
01.04.2010 15:29
чудесно написано Поздравления. Пътят към храма е винаги един и същ, обаче никой не иска да го поеме...
цитирай
16. panazea - Много хубаво написано!
08.04.2010 12:30
Нямам думи!
цитирай
17. lila - --------
09.04.2010 16:47
струва ми се, че освен духовната криза (за която малко е нужно да се разреши), икономическата си има причини - ресурсите на тази планета не са безкрайни...
поздрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vestvi
Категория: Други
Прочетен: 89691
Постинги: 34
Коментари: 248
Гласове: 1443
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930